KPSS TÜRKÇE SORU KONU DAĞILIMLARI VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Kpss Koçluğu olarak bugün sizlere kpss türkçe soru konu dağılımlarını ve değerlendirmesini yapıp Türkçe dersinde adayların nelere dikkat etmesi gerektiğine dair tavsiyelerde bulunacağız.
Ülkemizin en önemli sınavlarından biri olan Kamu Personeli Seçme Sınavı ’nda Türkçe dersi, adayların kolay gördükleri için ihmal ettikleri derslerin başında gelmektedir. Bir çok aday türkçe dersini matematik kadar, tarih kadar önemli görmez. Düzenli ve yeterli çalışılamadığı için en yüksek neti yapacakları yerde ihmal ettikleri için genellikle 20 net bandında dolaşılır. Bu durum da bir çok adayın geri kalmasına sebep olur. Kpss gibi bir sınavda bir netin bile binlerce adayı etkilediğini unutmamanız gerekmektedir.
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki kpss türkçe netleri en az matematik netleri kadar puan getirmektedir. Standart sapma durumunda türkçe – matematik diye ayrım yapılmaz. Genel yetenek – genel kültür diye ayrım yapılır. Bundan dolayı adayların özellikle Türkçe dersi üzerinde titizlikle durmaları gerekmektedir. Kpss Türkçe dersini paragraf, dil bilgisi ve mantık olarak üç bölüme ayırabiliriz. Şimdi daha detaylı olarak hangi konudan ortalama kaç soru çıkıyor buna bakalım..
KPSS TÜRKÇE KONU DAĞILIMLARI
Sözcüğün Anlamı : 1 Soru
Cümlenin Anlamı ve Yorumu : 3 Soru
Sözcük Türleri : 2 Soru
Sözcüğün Yapısı, Ekler : 1 soru
Cümlenin Ögeleri : 1 Soru
Cümlenin Türleri : Son 3 yılda sadece 1 soru çıkmıştır.
Ses Olayları: 1 Soru
Yazım Kuralları: 1 Soru
Noktalama İşaretleri : 0-1 Soru
Anlatım Bozuklukları: Son yıllarda çıkmamaktadır.
Paragraf : 14 soru
Paragrafta Anlatım Biçimleri : 2 Soru
Sözel Muhakeme ve Mantık : 4 soru
Kpss türkçe soru sayısı 30 tanedir. Genel olarak kategori edecek olursak yaklaşık 4-5 soru dil bilgisinde kısmından, 4-5 soru sözel mantık kısmından geri kalan bölüm ise paragraf sorularından oluşmaktadır.
Detaylı hazırladığımız KPSS TÜRKÇE NASIL ÇALIŞILIR yazımızı da okuyabilirsiniz.
Adayların en büyük yaptığı hatalardan biri özellikle düzensiz bir biçimde paragraf çözmeleri ve dil bilgisi, sözel mantık gibi kısımlara hiç bakmamalarıdır.
Türkçe kısmını çok iyi yaptığınız takdirde genel yetenek bölümünün getireceği puan fazladır. Özellikle matematiği yapamayan öğrencilerin Türkçe bölümüne yönelmeleri, açığı burada kapatmaları gerekmektedir.
Adayların Genel Yetenek kısmında doğru yaptıkları soru ortalaması 20 sorudur. Adayların bir çoğu Türkçe-Matematik derslerinden oluşan toplam 60 sorunun 20 tanesini yapmaktadır. Bu nedenden dolayı sizin bu kısımda iyi netler çıkarmanız sıralama da sizi ileri atacaktır.
Genel Yetenek standart sapma ise 7-8 puandır. Türkçe – Matematik kısmında ortalama üzeri net yaptığınız takdirde alacağız her standart sapma puanları sizin atanmanızı kolaylaştıracaktır.
Özellikle matematiği kötü olan adayların Türkçe sorularını yaparak genel yetenek kısmında ortalama seviyelere gelmelerine yardımcı olacaktır.
Kpss Koçluğu olarak toplam 30 türkçe sorusundan 27 net hedeflemenizi öneriyoruz. Matematik veya tarih değil Türkçe dersini en sağlam dersiniz olarak belirlemelisiniz. Matematik ve genel kültür kısımlarında bazı yıllarda daha çok çıkan zor sorular olduğu için bu alanda yapacağız eksik netleri Türkçe’de çok iyi bir net çıkartarak telafi edebilirsiniz. Bir çok öğrenci en çok Tarih ve Matematik derslerine önem verip Türkçe dersini ihmal etmiş ve hüsrana uğramıştır. Sizlerin bu hataları yapmamanız dileğiyle..
Tüm Türkiye genelinde öğrencilerimizi en üst düzeye çıkarmak ve hayallerini gerçekleştirmek için yapmış olduğumuz çalışma sistemi hakkında buradan bilgi sahibi olabilir, yaşadığınız sıkıntıları veya öğrenmek istediklerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz.
Tüm adaylara başarılar dileriz…
Kayıt ve daha fazla bilgi için tıklayınız.
KPSS KOÇLUĞU
DAİMA İLERİ !