KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR sorusu için tarih konularını tek tek değerlendirip bu derste +5 net yapmanızı sağlayacak tavsiyeler vereceğiz.
Tarih dersi Kpss sürecinde konu olarak en geniş müfredata sahiptir. Bu nedenle öğrencilerin en çok zorlandığı derslerin başında gelmektedir. Tarih dersine nasıl çalışacağım ? Kaç soru bankası bitirmem lazım? Hangi hocaları dinlemem lazım? Defter tutmalı mıyım? Sürekli unutuyorum bunun bir çözümü yok mu? Hadi gelin hep birlikte bu soruların cevabını verelim.
Öncelikle sınav dönemini herkese göre değil tamamen kendinize göre ayarlamalısınız. Örneğin tarih dersi için a grubu öğrencilerine ( hem genel yetenek -genel kültür-hem alan) farklı tavsiyelerimiz olacak hem de sadece b grubuna ( genel yetenek – genel kültür) derslerine çalışan öğrencilere farklı tavsiyelerimiz olacaktır. Yoksa sadece genel tavsiyeler ile başarıya ulaşmanız çok zordur.
KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR
Tarih dersinde iyi seviyeye gelebilmek için yapmanız gereken birden fazla unsur bulunmaktadır. Sadece bir tanesini yapıp diğerlerini yapmamanız size bir katkı sağlamaz. Bu yazımızda tarih dersi için yapmanız gerekenleri detaylı bir şekilde anlatacağız.
Sadece genel yetenek genel kültür kısmına yani b grubuna çalışan adaylar tarih dersi için defter tutmalarını tavsiye ediyoruz. Defter tuttuğunuzda bizzat her bilgiyi kendi elinizle yazacağınız için bilgiler daha uzun süre aklınızda kalacak hem de tekrarlarınızı sadece o defterden yapacağınız için bilgileri unutmanız daha zor olacaktır. Alan kısmı olan öğrenciler ise bir ders notundan ilerlemek durumundadırlar. Çünkü tarih dersine defter tutarak çok zaman ayırmaları diğer derslerde geri kalmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden bir ders notu üzerinden ilerleyerek gitmelisiniz. Ders notu üzerinden ilerlemek defter tutmak kadar çok verimli değildir fakat 1 yılda yüksek puanlar almak için zamanınızı verimli kullanmalısınız. Bu yüzden daha fazla puan getiren ve etkisi olan alan derslerine yoğunlaşmanız gerekmektedir.
Tarih dersini not tutarak dinledikten sonra en az iki farklı soru bankasından o konunun sorularını çözmelisiniz. Buradaki en önemli husus, çözdüğünüz soruları doğru da yapsanız yanlış da yapsanız soru çözümlerini mutlaka okumalısınız. Soru çözümlerini okumak o konuyu daha iyi bir şekilde oturtmanızı sağlar ve yeniden konu tekrarı yapmış olursunuz. Sadece cevapları bakıp geçmek veya sadece yanlış soruların çözümlerini incelemek büyük bir hatadır.
Konuyu dinleyip arkasına soruları çözdükten sonra konunun oturduğunu düşünüyorsanız sıkıntı yok demektir. Belirli aralıklarla tekrar ederek ilerlersiniz. Soruları çözdükten sonra hala konunun oturmadığını, içinize sinmediğinizi hissediyorsanız bu sefer farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Örneğin konuyu yeniden tekrar edip bir başka soru bankasından yine çözümleri okuyarak soruları çözebilirsiniz ya da konuyu parçalara bölerek ilerlemeye çalışırsınız. Parçalara bölerek çalışma metodunu sorun yaşadığınız her ders veya her konu için yapabilirsiniz. Peki parçalara bölerek çalışma nasıl oluyor?
PARÇALARA BÖLEREK ÇALIŞMA SİSTEMİ
KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR
Parçalara bölerek çalışma metodunu bir örnek üzerinden açıklayalım. Örneğin Türk-İslam Devletleri konusunu dinlediniz, not aldınız, sorularını çözdünüz fakat konuyu halledemediğinizi, konunun oturmadığını düşünüyorsunuz. O zaman Türk İslam Tarihi konusunu parçalara ayırın.
Örneğin Karahanlılar, Gazneliler, Büyük Selçuklu Devleti, Mısırda kurulan Türk-İslam Devletleri, Türk -İslam Tarihi Kültür Medeniyet diye birçok parçaya ayırabilirsiniz. Daha sonra her bir parçaya tek tek çalışmalar gerçekleştirin. Önce Karahanlı Devletini çalışıp sorularını çözün, daha sonra Selçuklu Devletini çalışıp sorularını çözün, daha sonra kültür medeniyet kısmına çalışıp soruları çözün. Tüm bu parçaları bu şekilde çalışıp bitirdiğiniz zaman hepsini genel bir tekrar edin ve yeniden soruları çözün. Bu sefer konunun daha iyi oturduğunu ve eskisinden daha iyi seviyede olduğunuzu görürsünüz. Unutmayın. Parçalara bölerek çalışma metodunu her ders ve her konu için yapabilirsiniz.Parçalara bölerek çalışma kısmı bittiğinde o konuyu belirli aralıklarla tekrar ederek ilerleyin. Tekrar etmek için uzun aralar vermeyin. Yazımızın ilerleyen kısmında tekrarlar için detaylara ineceğiz. Şimdi Parçalara bölerek çalışma metodunu özetleyelim mi?
- Anlamadığın konuyu parçalara ayır. İstediğin gibi ayırabilirsin.
- Her parçaya ayrı ayrı çalış ve hemen arkasına soruları çöz.
- Tüm parçalara çalışıp bitirdiğinde o konuyu genel tekrar et ve soruları yeniden çöz.
- Soruları çözerken çözümlerini okumayı unutma.
- O konuyu belirli aralıklarla tekrar et.
Bir işte başarılı olmak için o işin her şeyini bilmeniz, en ince ayrıntısına kadar bilmeniz gerekmektedir. Kpss’de böyledir. Derslere çalışmaya başlamadan önce o dersi iyi tanımalı ve hangi konudan kaç soru çıktığını bilmeniz gerekmektedir. Bazı sıkıntıların temel nedeni de buradan kaynaklanmaktadır. Düşünsenize! 1 soru çıkan konuya aylarınızı verip 5-6 soru çıkan konuya 1 ay ayırmak ne kadar mantıklı?
Kpss tarih dersinde toplam 27 soru çıkmaktadır. Şimdi ise konu konu tarih dersini inceleyelim ve hangi konuya nasıl çalışmanız gerektiğine, nelere dikkat etmeniz gerektiğine değinelim.
KPSS TARİH NASIL ÇALIŞILMALI
İslamiyet Öncesi Türk Tarihi: Tarih dersinin ilk konusu olan İslamiyet Öncesi Türk Tarihi konusundan toplam 1 soru çıkmaktadır. Tarih dersinde zor sorular bazı zamanlar bu konudan gelmektedir. Bu konu inanılmaz derecede uzun ve çok fazla bilgi içeren bir konudur. Bu yüzden ilk başta yapamadığınızda hemen bırakıp pes etmeyin. Bu konuyu çalıştıktan sonra ilk ay her hafta tekrar etmelisiniz. Daha sonra ise ayda sadece bir defa tekrar etmeniz yeterli olacaktır. Eylül-Ekim ayından itibaren sınav ayına kadar her gün bu konuyu tekrar etmeyin. Bu sizin yaptığınız en büyük hataların başında gelmektedir. Önce 1 ay boyunca her hafta tekrar etmek daha sonra ayda sadece 1 defa tekrar etmek yeterli olacaktır.
İlk Müslüman Türk Devletleri veya Türk-İslam Tarihi: Bu konudan ortalama 2 soru çıkmaktadır. Bu konuyu da yine İslamiyet Öncesi Türk Tarihi konusu gibi çalıştıktan sonra ilk ay her hafta daha sonra ayda bir defa tekrar etmeniz yeterli olacaktır.
Osmanlı Devleti Siyasi Tarihi: Bu konudan her yıl ortalama 4-6 soru gelmektedir. Osmanlı Devleti Siyasi Tarihi geniş bir konudur. Bu konuyu aslında tam olarak bitirmeniz için tüm Osmanlı Dönemini bitirmeniz gerekmektedir. Yine de tavsiyemiz Osmanlı Dönemini tamamen bitirene kadar sadece siyasi tarih kısımlarını ayrı bir yere not almanızdır. Böylelikle tüm Osmanlı Dönemi bittiğinde elinizde sadece siyasi tarih kısmını tekrar edecek notunuz olacaktır. Tüm Osmanlı Dönemi bittiğinde ise bu konuyu her hafta tekrar etmeniz gerekmektedir.
KPSS TARİH DERSİNDE TÜM DETAY BİLGİLERİ ÖĞRENMEYE ÇALIŞMAK
KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR
Burada önemli bir başka husus ise padişahların yaptığı ıslahatlardır. Öncelikle şunu kabul etmelisiniz. Tüm padişahların yaptığı tüm ıslahatları bilemezsiniz. Bütün padişahların yaptıkları bütün ıslahatları tek tek ezberlemeye, öğrenmeye çalışmayın. Burada önemli olan her padişahın en önemli 4 ya da 5 tane ıslahatını bilmeniz yeterli olacaktır, yeterli olmaktadır. Ösym’de bu tarz sormaktadır. Örneğin 5-6 tane ıslahat verip bu ıslahatlar hangi padişah zamanında yapılmıştır? Diye sorar. Bu yüzden her padişahın en önemli 4-5 ıslahatını bilin yeterli olur. Gereğinden daha fazla detaya inmek her zaman hatadır. Boşa kürek çekmektir. Eğer yeterli zamanınız, vaktiniz var ise her padişahın yaptığı önemli 4-5 ıslahatı yine ayrı ayrı yazarak tekrar etmenizi kolaylaştırabilirsiniz.
Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık: Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık konusundan her yıl ortalama 3 soru gelmektedir. Bir çok kavram ve bilginin bulunduğu bu konunun oturması diğer konulara göre biraz daha uzun sürebilir. Bu gayet normaldir. Çok fazla sayıda bilginin biran önce oturmasını beklemeyin. Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık konusunu ise en az üç farklı kaynaktan soruları çözerek bitirin. Böylelikle konunun oturması daha kolay olacaktır. Yine bu konuyu her hafta tekrar etmeniz gerekmektedir.
20.Yüzyılda Osmanlı Devleti: Bu konudan her yıl ortalama 0-2 soru çıkmaktadır. İslamiyet Öncesi Türk Tarihi veya Türk-İslam Tarihi konusu gibi bitirdikten sonra ilk bir ay her hafta sonra ise ayda bir defa tekrar etmeniz yeterli olacaktır. Bu konuyu iyi anladığınızda kolay kolay soru kaçırmazsınız.
Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi: Kurtuluş Savaşı Hazırlık döneminden her yıl ortalama 3-4 soru gelmektedir. Özellikle ileriki konuları anlamak için bu konuyu çok iyi anlamanız gerekmektedir. Bu konuyu da her hafta tekrar ederek ilerlemelisiniz.
TARİH DERSİ NASIL ÇALIŞILIR
Kurtuluş Savaşı Cepheleri: Kurtuluş Savaşı Cepheleri konusundan her yıl ortalama 3 soru çıkmaktadır. Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi ve Cepheleri konularından toplam ortalama 6-7 soru çıkmaktadır. En çok önem vermeniz gereken konulardan biridir. Bu yüzden bu konuyu da her hafta tekrar etmelisiniz. Bu iki konuyu bir A4 kağıda özetini çıkartarak tekrarlarınızı yapabilirsiniz. Böylelikle 6 soruluk bir bölüm gözünüzün önünde olur.
Türk İnkılap Tarihi: Türk İnkılap Tarihi konusundan her yıl ortalama 2 soru çıkmaktadır. Geniş konulardan biridir. Zor düzeydeki soruları zaman zaman bu konudan sorabilirler. Bu konuya çalışırken özellikle hangi tarihte ne olduğunu iyi bilmelisiniz. Bu konuyu ise ayda bir tekrar etmeniz gerekmektedir.
Atatürk Dönemi İç ve Dış Politika- Atatürk İlkeleri: Bu konulardan her yıl ortalama 3 soru gelmektedir. Bu konuyu ayda bir tekrar etmeniz yeterli olacaktır. Tarih dersi için ayırdığınız zamanın büyük bir kısmını çok soru çıkan konulara harcamalısınız.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi: Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konusundan her yıl ortalama 3 soru çıkmaktadır. En geniş konulardan biri olan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konusu birçok öğrenci için zor bir konudur. Bu konuda özellikle parçalara bölerek çalışma metodunu kullanabilirsiniz. Konuyu parçalara ayırıp çalışmanız konunun oturmasını daha iyi sağlayacaktır. Bu konu geniş bilgi içerdiği için yine en az 3 soru bankasından sorularını çözüp tüm soru tiplerini görmelisiniz.
KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞLIR
KPSS TARİH EN ÇOK SORU ÇIKAN KONULAR
En çok soru çıkan konuları özetlersek;
- Osmanlı Devleti Siyasi Tarihi: 4-6 Soru
- Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık: 3 Soru
- Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi: 3-4 Soru
- Kurtuluş Savaşı Cepheleri: 3 Soru
- Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi: 3 Soru
Görüldüğü üzeri kpss tarih dersinde yukarıdaki 5 konudan toplam ortalama 16-20 soru gelmektedir. Tarih dersinde ise toplam 27 soru bulunmaktadır. Bu yüzden çalışmalarınızda bu beş konuya ağırlık vererek ilerlemelisiniz. Aksi takdirde sizde diğer öğrencilerin yapmış oldukları hatayı yapmaya devam eder ve 1 soru gelen konulara aylarınızı harcarsınız.
KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR
TARİH TEKRARI NASIL OLMALIDIR?
Tarih dersinde önemli noktalardan biride tekrarların nasıl yapılması gerektiğidir. Tekrar, yapılması en kolay gözüken fakat çok zor yapılan bir sistemdir. Birçok öğrenci tekrarları aksatır ve daha sonra konuları toparlamakta büyük zorluklar çeker.
Öncelikle şu durumu kabul etmelisiniz. Tarih sözel bir ders olduğu için ve çok fazla bilgi bulundurduğu için her seferinde unutacaksınız. Unutmak, gayet normal bir durumdur. Hiçbir öğrenci tüm tarih bilgilerini öğrenerek sınava girmez. Buradaki amacınız unutmamak değil unutmayı en aza indirmek olmalıdır. Bu yüzden tekrarlarınızı bu bilinç halinde yapmanız gerekmektedir.
Her tekrar yaptığınızda yukarıda belirttiğimiz konuları her hafta tekrar yaparken defterinizi bir defa okuyun. Evet sadece okuyun. Anlayarak, özümseyerek, hızlı hızlı geçmeden kendi elinizle ile yazdığınız defteri okumalısınız. Önemli hatalardan biri öğrencinin her tekrarda başka kaynaklar üzerinden ilerlemesidir. Böyle bir hata yapmayın.
Her konu anlatım kitabı, yazarın yapısına, düşüncesine göre hazırlanmıştır. Siz her seferinde farklı kaynaktan tekrar etmeye kalktığınızda bilgileri karıştırmaya başlar ve bir süre sonra tamamen unutmaya başlarsınız. Bu yüzden her seferinde kendi elinizle tuttuğunuz defteri tekrar etmelisiniz. Her tekrarda kendi defterinizi tekrar edeceğiniz için ilerleyen zamanlarda defterinizin hangi sayfasında ne yazdığı, hangi bilginin sağında solunda ne olduğunu bilinçaltınızda kalıcı olarak oluşmaya başlar. Böylelikle sınav esnasında da gözünüzün önüne o sayfalar, o bilgiler gelir ve soruları çok rahatlıkla yaparsınız.
KPSS TARİH DERSİNDE EN ÇOK YAPILAN HATALAR
KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR
Öğrencilerin yapmış olduğu bir diğer önemli hatalardan biri de tüm bilgileri öğrenmek isteğidir. Her bilgiyi defterinize geçirmeye kalkmayın. Tarih dersinde ortalama 3000’nin üzerinde bilgi bulunmaktadır. Siz her gördüğünüz bilgiyi bu defterimde yok bunu da yazıyım diyerek defterinize geçirdiğinizde defteriniz, konu özeti olmaktan çıkar ve başlı başına bir konu anlatım kitabı olmaya başlar. İlerleyen zamanlarda ise tekrar etmeniz bir o kadar zorlaşır. Her bilgiyi yazdığınız için çok detaylara girmiş olursunuz. Bu detaylar sizde karışıklık yaratır ve bir süre sonra yine her şeyi karıştırmaya başlarsınız. O yüzden sadece gereken bilgileri not almalısınız.
Soru bankalarına aldanmayın. Yazarlar, yayınevleri ile yapmış oldukları anlaşma nedeni ile soru bankası kitabını belirli bir soru sayısında yazması gerekmektedir. Bu da maalesef çok detay, gereksiz soruları ortaya çıkarmaktadır. Bu yüzden kendinizi soru bankalarına göre şekillendirmeyin. Bir soruyu yapamadığınızda hemen kesip duvarınıza yapıştırmayın. Eğer aynı bilgiyi içeren bir soruyu 4-5 defa yapamadığınız zaman kesip yapıştırabilirsiniz.
KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR
TARİH DERS DENEMELERİNİN ÖNEMİ
Tüm tarih konularını bitirdiğinizde yukarıda önerdiğimiz şekilde bazı konuları her hafta, bazı konuları ise ayda bir tekrar ederek ilerleyin. Bunları yaparken ise her gün 1 tane tarih ders denemesi çözebilirsiniz. Ders denemeleri tüm konuları kapsadığı için hem genel tekrar yapmış olursunuz hem de ders denemelerinin soru kaliteleri soru bankalarından daha iyi olduğundan dolayı sınava yakın kalitede soruları görmüş olursunuz.
KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR
TARİH DERSİNDE +5 NET YAPMAK
Yıl boyunca tarih dersine çalıştınız. Sürekli unutuyorsunuz ve sürekli tekrar ediyorsunuz. Bu durum gayet normaldir merak etmeyin. Yıl içinde en çok karıştırdığınız konuları veya en çok soru çıkan konuların özetleri ayrı kağıtlara yazın. Tüm bu yazdıklarınız arkalı önlü toplam 20 sayfayı geçmesin. Örneğin 5 konuyu 20 sayfaya sığacak şekilde özetleyip bir kenara koyun. Sınavdan bir gün önce ise yazdığınız bu özetleri tekrar edin. Ertesi gün sınav olduğu için unutmayacaksınız ve sınavda çıkan soruları rahatlıkla yapacaksınız.
Tüm kpss koçluğu öğrencilerimizde uyguladığımız bu yöntem çok iyi sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin yıl sonuna kadar tarihte ortalama 18 net yapıyorsanız bu yöntem ile sınavda tarih dersinden 22-23 net yapabilirsiniz ve bu da sizi binlerce kişinin önüne geçmenize sebep olur.
Değerli Öğrenciler, KPSS KOÇLUĞU, online öğrenci koçluğudur ve tüm öğrencilere ilk 7 gün ücretsizdir.. Sizin ilk defa veya daha yeni olduğunuz bu yolcuğu biz öğrencilerimizle yıllardır yapmaktayız. Her ay kişiye özel ders programları-dosyalar, haftalık görüşmeler, tekrar-deneme-soru kampları, 7/24 iletişim gibi hususların yanında size tecrübemizi aktararak hatalarınızı telafi ediyor, gece gündüz yanınızda olarak bu yolculukta daha disiplinli bir şekilde ilerlemenizi sağlıyor ve birlikte başarıyoruz. Çalışma sistemimiz kısmından sistemimizi detaylı inceleyebilir, kayıtlı öğrencilerimizin olduğu KPSS KOÇLUĞU facebook grubumuza katılarak Tekin Polat hocamıza sorularınızı sorabilir,kayıt ve daha fazla bilgi için ise iletişim kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Kpss diğer dersleri içinde bilgi sahibi olmak istiyorsanız kpssye nasıl çalışılır yazımızı okuyabilirsiniz.
KPSS KOÇLUĞU çalışma sistemimiz hakkında buradan bilgi alabilir, yaşadığınız sorunları veya sormak istediklerinizi buradan iletişime geçerek belirtebilirsiniz. Ayrıca kayıtlı öğrencilerimizin olduğu KPSS KOÇLUĞU facebook grubumuza katılabilirsiniz.
KPSS KOÇLUĞU OLARAK ÜLKEMİZİN GELECEĞİ OLAN TÜM ADAYLARA BAŞARILAR DİLERİZ..
DAİMA İLERİ !!