KPSS GENEL KÜLTÜR NASIL ÇALIŞILIR. Tarih, coğrafya ve vatandaşlık dersleri için detaylı tavsiyelere yer vereceğiz.

Genel kültür dersleri sözel derslerden oluştuğu için çalışıldığı ve yeterli emek verildiğinde çabuk sonuç alınan bir alandır. Önemli olan doğru bir şekilde planlı, programlı ve sizi uygun çalışma yöntemlerini uygulamaktır.

KPSS GENEL KÜLTÜR NASIL ÇALIŞILIR

Genel kültür tarih, coğrafya ve vatandaşlık olmak üzere üç dersten oluşmaktadır.  Tarih dersi ile başlayalım. Tarih dersi en geniş konu içeriğine sahiptir. Tarih dersine çalışırken sürekli unuttuğunuzu hissedersiniz. Bu derse çalışmadan önce tarihte hangi konudan kaç soru çıktığını iyi analiz etmeli ve çalışmalarınızı buna göre yönlendirmelisiniz. Soru dağılımlarını detaylı öğrenmek için KPSS TARİH SORU VE KONU DAĞILIMI yazımızı inceleyebilirsiniz. Soru dağılımını analiz ettikten sonra her konuya çıkan soru kadar ağırlık vermelisiniz. 1 soru çıkan İslamiyet Öncesi Türk Tarihi konusuna 7 ay, en az 3 soru çıkan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konusuna 1 ay vermek ne kadar başarılı bir sonuç doğurur? Maalesef öğrenciler çıkan soru dağılımlarını bilmedikleri için birçok derste üstün körü çalışmalar sergilemekte ve bazı derslerde hiç soru çıkmayan konulara bile aylarını vererek en büyük hataları yapmaktadırlar. Bu yüzden tüm konuları bitirdikten sonra çok soru çıkan konulara ayrı önem vererek çalışmalısınız.

Tarih dersi için diğer bir konu tüm detaylara hakim olma isteğidir. Bu derste her şeyi bilmek zorunda değilsiniz. Sadece hocanızın anlattığı yerleri iyice özümseniz yeterli olacaktır. Fakat öğrenciler tekrar ettikleri zaman, soru bankalarından, denemelerden farklı bir soru şekli veya bilgisi gördüğünde hemen o bilgiyi defterine geçirmektedir. Böylelikle genel bilgiyi öğrenmeden detaylara dalmakta ve gün geçtikçe iyice karıştırmaya başlamaktasınız. Tarih dersinde ortalama 3000 tane bilgi bulunmaktadır ve haliyle 3000 bilgiyi öğrenmeye çalışmak, bu dersin uzmanı olmayanlar için büyük bir hata olacaktır.

Tarih dersinde önemli noktalardan bir diğeri ise tekrarlardır. Yeterince, belirli zaman aralıklarında, aksatmadan, aynı yerden tekrar etmelisiniz.  Konularını bitirirken defter tuttuysanız her tekrarınızı her seferinde kendi tutmuş olduğunuz defterden yapmalısınız. Bir tekrarınızı defterden, başka bir tekrarınızı konu anlatımlı kitaptan, diğer bir tekrarı bir başkasının notlarından yaparsanız bu sizi bir şey kazandırmaz. Bu durum size yarardan çok zarar getirir. Sürekli aynı yerden tekrar yapmanız ise konuları daha iyi oturtmanızı sağlar ve bilinçaltınızda daha uzun süreli kalır.

Tarih dersine nasıl çalışılması gerektiğine dair bilgileri detaylı bir şekilde önceki yazılarımızda yer vermiştik. KPSS TARİH DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR yazımızı okuyabilirsiniz.

KPSS GENEL KÜLTÜR’E NASIL ÇALIŞILIR

COĞRAFYA

Coğrafya, adayların en çok net yaptığı sınavların başında gelmektedir. Fakat ÖSYM son 2 yılda sınavda çıkan zor veya karışık diyebileceğimiz soruları coğrafya dersinde sorduğu için bu yıllar coğrafya ortalaması düşmüştür.

Coğrafya temel olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım hemen hemen her kesimin yapabileceği genel sorular kısmı, ikinci kısım ise dikkat, bilgi, yorum gücü gerektiren özel sorular dediğimiz kısımdır.

Her derse çalışmadan önce o dersin soru dağılımlarını öğrenmeli ve bu konu hareket etmeniz gerektiğini söylemiştir. KPSS COĞRAFYA KONU SORU DAĞILIMI VE DEĞERLENDİRİLMESİ yazımızda da coğrafya dersinde hangi konudan kaç soru çıktığını görebilirsiniz.

Coğrafya dersinde fark yaratarak diğer adayların önüne geçmek istiyorsanız hemen hemen herkesin yapabildiği birinci kısmın yanında özel sorular dediğimiz ikinci kısmada ağırlık vermelisiniz. Özel sorular dediğimiz bu kısım madenler, enerji kaynakları, platolar, dağlar, ovalar, göller vb bilgilerin olduğu kısımdır. Doğrudan bilgi gerektiren bu sorularda bilginiz yeterli olmazsa direkt eleyebileceğiniz soruların başında gelmektedir. Bu yüzden kısımlara da ağırlık vererek coğrafya dersini hasar almadan geçmelisiniz.

KPSS GENEL KÜLTÜR DERSLERİNE NASIL ÇALIŞILIR

Özel bilgi gerektiren bu alanların iyi oturması için birinci kaynağınız harita çalışmaları olmalıdır. Coğrafya dersi için tüm konuları bitirdiğinizde ülkemizin dilsiz haritalarını önünüze alarak tek tek, kendi elinizle enerji kaynaklarını, madenleri, platoları vs yazmalı ve yeterince tekrar etmelisiniz. Bunlar gibi bilgi gerektiren sorulardan sınavda ortalama 3 soru çıkmaktadır. Bir sorunun bile binlerce adayın önüne geçmenizi sağlayan bir sistemde 3 soru hayati öneme sahiptir. Günümüzde birçok aday bu kısımlara bakmamakta ve harita çalışmaları yapmamaktadır. Böylelikle başarma ihtimalleri daha da azalmaktadır.

KPSS GENEL KÜLTÜR NASIL ÇALIŞILIR

VATANDAŞLIK

Hayatınızda şimdiye kadar Türkçeyi, matematiği, tarihi ve coğrafyaya geçmiş yıllarda gördünüz. Vatandaşlık dersini ise ilgi alakanız yok ise çoğu aday gibi kpss sürecinde tanışırsınız. Bu yüzden vatandaşlık dersi birçok adaya ilk başta çok yabancı gelmektedir. Daha sonra ise çalıştıkça çoğu adayın full ya da 1-2 yanlış bıraktığı derslerin başında gelmektedir.

Bu arada vatandaşlık soru dağılımı ve detaylı değerlendirmesine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Vatandaşlık dersini doğru bir şekilde halletmek ve yüksek netler çıkarmak için konunun hemen ardına bol soru çözmeli ve ilk başlar sık sık tekrar etmelisiniz. Özellikle kendinizi vatandaşlık dersine çok yabancı hissediyorsanız belli bir seviyeye gelene kadar bu dersi her gün tekrar etmelisiniz. Böylelikle bu dersten soru kaçırma ihtimaliniz azalır.

KPSS GENEL KÜLTÜR NASIL ÇALIŞILIR yazımızda tarih, coğrafya ve vatandaşlık için tavsiyelerimize yer verdik. Derslerde yaşadığınız sorunları, sormak istediklerinizi veya KPSS KOÇLUĞU ONLİNE ÖĞRENCİ KOÇLUĞU için İLETİŞİM bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Hiçbir dersin veya konunun zor olmadığını sadece yeterince emek verilmediğini unutmayınız.

Ülkemizin geleceği olan tüm adaylara başarılar dileriz..

DAİMA İLERİ !