KPSS 2024 YENİ BAŞLAYACAKLARA TAVSİYELER adlı yazımızda ilk defa sınava hazırlanmaya karar veren öğrencilerimize en çok dikkat etmeleri gerektiği yerleri ve neler yapmaları gerektiğine dair konulara değineceğiz.
Kpss-Dgs Koçluğu, Türkiye’de bir ilk olup online öğrenci koçluğudur. Detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. İster kayıt olun ister olmayın bizlere tüm sosyal medya hesaplarımız üzerinden ulaşarak sorunlarınızı bildirebilirsiniz. Tüm öğrencilerin yanında olmaya çalışıyoruz. Ayrıca yıl içinde GY-GK- A GRUBU(İİBF)- EĞİTİM BİLİMLERİ öğrencileri için facebook KPSS KOÇLUĞU grubumuzda ücretsiz fasiküller, ders notları yayınlayacağız. Facebook grubumuza katılarak bunlara ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda öncelikle genel tavsiyeler verip bir sonraki yazılarımızda ise GY-GK-EĞİTİM BİLİMLERİ- A GRUBU için çok önemli tavsiyelere yer vereceğiz.
KPSS YENİ BAŞLAYACAKLARA TAVSİYELER
- Seviyenizi Ölçün: Öncelikle ilk yapmanız gereken bir deneme çözüp seviyenizi ve durumunuzu belirlemek olacaktır. Yeni mezun olduğunuz için tüm bilgileri unutmuş olabilirsiniz, hiç biri soruyu doğru yapamayacağına veya çok yanlış çıkaracağınızı da inanıyor olabilirsiniz ama mutlaka bunu yapmalısınız. Aldığınız bu ilk sonuç hem durumunuzu belirleyecektir hem de ilerleyen aylarda nereden nereye geldiğinizi anlama da çok yardımcı olarak motivasyonunuzun düştüğü zamanlar da size destek olacaktır.
- Karar Verin: Öğrencilerin sınava hazırlandıkları süreçte yaptıkları en büyük hatalardan biri kararsızlıktır. Sene içerisinde tüm hocaları dinleyim, tüm kitapları çözüyüm, tüm soru bankalarını bitireyim diyerek telaşa girip hata üzerine hata yapmaktadırlar.
Hangi derse nasıl çalışacağınızı, hangi derste hangi hocayı dinleyeceğinizi, hangi kaynaklardan çalışacağınıza, defter tutup tutmayacağınıza veya dershaneye gidip gitmeyeceğinize kadar sene içerisinde size en ufak stres yaşatacak olaylara bile en başında karar vererek planlarınızı oluşturabilirsiniz.
KPSS 85 ve Üstü Puan Nasıl Alınır? Adlı yazımıza buradan, Kpss matematik netleri nasıl artar? Yazımıza buradan ve A Grubu İktisat Soru Dağılımı-Tavsiyeler yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz.
KPSS YENİ BAŞLAYACAKLARA TAVSİYELER
- ALGILARA KAPILMAYIN: Her insanın hayatı, yaşam şartları, imkanları, anlama kapasiteleri farklılık göstermektedir. Öğrenciler, sosyal medyada bir sınava hazırlık için bir durumu örneğin bir kitabı çok fazla övdüklerinde hemen gidip o kitaba almayın. O kitap sizin seviyenize uygun olmayabilir, o hoca size hitap etmeyebilir, o ders notu sizin işinize yaramayabilir. Bu nedenle bizzat deneyerek, test ederek deneyin.
Örneğin bir soru bankası dikkatinizi çekti ise bizzat kitapçıya gidip o soru bankasını incelemeli gerekirse uzun bir süre, içindeki sorulara göz atmalısınız. Kimse sizi bir kitabı inceliyorsunuz diye yargılamaz, çekinmeyin.
- PROGRAM YAPIN: Planlı-programlı insanlar, plansız-programsız insanlara göre başarıya daha yakındır. Sene başında hangi dersi ne zaman bitireceğinizi, hangi kitapları çözüp hangi hocaları dinleyeceğinize kadar tüm yıllık programınızı yapın.
Bu plan ve programları yaparken üstün körü bir şekilde değil bizzat yazarak her ay ne yapacağınızı ince ayrıntısına kadar programlayarak yapın.
- KENDİNİZİ DERSHANELERE KAPTIRMAYIN: Çoğu öğrencinin yaptığı en büyük hatalar ise dershane odaklı yaşanmaktadır. Dershane başladığında bende çalışmaya başlarım, dershane bu dersi şu zaman biterecekmiş bende o zaman bitiririm gibi hatalara düşmeyin.
KPSS YENİ BAŞLAYACAKLARA TAVSİYELER
- OLUMSUZ PSİKOLOJİYE KAPILMAYIN: Bu süreçte sadece siz değil etrafınızdaki her şey sınav psikolojisine girer. Arkadaşlarınızın %90 nı kpss’ye hazırlanır onlar da sizinle aynı psikolojidedir. Aileniz, siz sınava hazırlandığınız için onlar da az-çok oranda bu psikolojiye girer. Dershaneye gidiyorsanız oradaki tüm insanlar doğal olarak bu psikolojinin içindedir. Daha önce hiç bakmadığınız ama bu süreçte bol bol bakacağınız kpss sosyal medya hesapları bu psikoloji içindedir. Bu doğrulta da bir süre sonra beyniniz olumsuz mesajlar verebilir.
‘’Zaten atama sayısı çok az’’ , ‘’Bu yıl kpss kalkacakmış’’ , ‘’bizim bölümün atama sayısı çok düşük’’, ‘’başaramayacağım en iyisi yapabildiklerime bakıyım’’ gibi bazen iç sesinizin bazen de çevrenizdeki insanların size kurduğunu cümleler olacaktır. Oysa siz bu yola çıktığınızda tüm bunları göze alarak çıktınız. Bu yüzden neden başladığınızı, hayallerinizi hiçbir zaman unutmayın ve ‘’DAİMA İLERİ’’yi hedefleyin. Aksi takdirde bu yola hiç çıkmayın.
- GÖZDEN KAÇIRMAYIN: Her konuyu plan ve programınıza göre halletmeye, yapmaya çalışın. ‘’Bu konuyu sonra çalışırım’’ veya ‘’bu konuyu da çalışmayım’’ gibi hatalar yapmayın. Tüm konulardan sorumlu olduğunuzu ve ÖSYM nin hemen hemen her yerden soru sorabileceğini asla unutmayın. Bu yüzden her derse, her konuya aynı önemi verin.
- Bu arada ufak bir DUYURU: Tüm öğrenciler başta olmak üzere özellikle imkanı olmayan öğrenciler facebook KPSS KOÇLUĞU grubumuza katılarak yıl içinde ÜCRETSİZ paylaşılacak GY-GK-Eğitim Bilimleri-A Grubu (İİBF) Fasiküllerine ulaşabilirler.
- Bu yolculuğun zor olduğunu ama imkansız olmadığını asla ve asla unutmayın. Umudunuzu, hayallerinizi unutmadan hedeflerinizi gerçekleştirmek için elinizden geleni yapın.
‘’YÜKSEK DAĞLARA ÇIKMAK İSTİYORSAN; BACAKLARININ AĞRIMASINA SABREDECEKSİN.’’
Ülkemizin geleceği olan tüm öğrencilere başarılar dileriz..