DGS NASIL ÇALIŞILIR nelere dikkat edilmesi gerekir, yüksek net için stratejik çalışmalar nasıl yapılır ve çok önemli tavsiyelere yer veriyoruz.

Değerli öğrenciler günümüzde bir çok sınav gibi dgs’de kolay bir sınav değildir. Bu yolda sıkılacağınız zamanlar olacak, bunalacağınız zamanlar olacak, gözyaşı döktüğünüz zamanlarda olacak. Fakat ne olursa olsun vazgeçmeyeceksiniz. Ne olursa olsun hayallerinizin peşinden koşmaya devam edeceksiniz. Şimdiye kadar kaybedenlerin tek ortak özellikleri vazgeçmiş olmalarıdır. Sizin sözlüğünüzde vazgeçmek diye bir kelime olmayacak !

DGS NASIL ÇALIŞILIR

Bir derse,konuya çalışmadan önce o ders, konu hakkında detaylı analiz yapmalısınız. Tüm boyutlarını incelemeli ve buna göre önlemler almalısınız. Dgs de ise öncelikle hangi konuda kaç soru çıkıyor bunları bilmelisiniz. Hangi konudan kaç soru çıktığını bilmeden, hangi konulardan uzun yıllardır soru gelmediğini bilmeden nasıl bir plan program yaparak ilerleyebilirsiniz? Zamanınızın çoğunu çok az soru çıkan veya hiç çıkmayan konulara ayırabilirsiniz. Bu yüzden mutlaka analizinizi iyi yapmalısınız. DGS SORU KONU DAĞILIMI VE TAVSİYELER yazımızı okuyarak başlayabilirsiniz.

Dgs yolcuğunda öncelikle seviyenizi belirlemelisiniz. 1-2 tane genel deneme çözerek seviyenizi belirleyebilirsiniz. Hiçbir şey dahi bilmeseniz bunu yapmak zorundasınız. Böylelikle hem hangi konularda, hangi kısımlarda eksik olduğunuzu çok net bir biçimde görürsünüz hem de ilerleyen aylarda netleriniz arttıkça ulaştığınız noktaya bakarak nereden nereye geldiğinizi görerek size motivasyon kaynağı sağlamış olur.

Seviyenizi belirledikten sonra yapmanız gereken tüm bir yılın planını, programını yapmak olacaktır. Dershaneye yazılacak mısınız? Hangi hocayı dinleyeceksiniz? Hangi konuları hangi zaman aralığında bitireceğiniz, denemelere ne zaman başlayacağınız, hangi kaynaklarla ilerleyeceğiniz gibi tüm hususlar en ince ayrıntısına kadar belli olmalıdır. Bunu yaptığınızda her şey net bir şekilde belirli olduğu için daha az stres yaşarsınız ve sağlam adımlarla ilerlersiniz.

Her kişi özeldir. Her kişinin yaşayışı, seviyesi, hayat şartları farklıdır. Yapacağınız programlar tamamen kendinize özgü olmalıdır. İnternetten bulduğunuz programların sizi ileri götürmeyeceğine emin olun. Örneğin çok önerilen bir kitabı almak sizi fayda sağlamayabilir. Matematiği çok kötü olan biri kendi yapısına en uygun kaynağa yönelirken, matematiği çok iyi olan biri ona göre plan, program yapmalıdır. Kaynak alırken tabiki de internette ki yorumlara göz atın fakat hiçbir kaynağı bu kaynak çok öneriliyor diye almayın. Alacağınız tüm kaynakları bizzat kitapçıya giderek kendi elinizle bakın, gerekirse yarım saat, bir saat o kitabı inceleyebilirsiniz. Kimse bir şey diyemez. İçinize sinen, seviyenize uygun kaynakları alın.

DGS NASIL ÇALIŞILIR

DGS’YE NASIL HAZIRLANILIR

KPSS-DGS KOÇLUĞU online öğrenci koçluğudur. Çalışma sistemimiz kısmından detaylı bilgi edinebilir, kayıtlı öğrencilerimizin olduğu facebook DGS KOÇLUĞU grubumuza katılarak tüm paylaşımlardan faydalanabilirsiniz. Kayıtlı öğrencilerimizin yanında tüm öğrencilerin yanında elimizden geldiği kadar olmaya çalışıyoruz. Yaşadığınız sorun ve sıkıntıları iletişim bölümünden bizlere ulaştırabilirsiniz.

İlk defa dgs çalışacaksınız öncelikle çalışmaya alışmalısınız. Hem psikolojik olarak hem fiziksel olarak kendinizi hazırlamalı ve hiçbir şeyin sizi durduramayacağına emin olmalısınız. Önce kendinize inanacaksınız. Eğer siz kendinize inanmazsanız ne yaparsak yapalım başarısız olursunuz. Kazanacağınıza, başaracağınıza inanın.

Seviyenizi belirlediniz, tüm bir yılın programını yaptınız. Bu dakikadan itibaren tek yapmanız gereken her gün aynı azim ile, aynı kararlılıkla çalışmalara devam etmektir. Şimdi önce Türkçe dersini inceleyelim daha sonra matematiği en son ise genel tavsiyelerimiz ile devam edelim.

Dgs’de 0.5 net kuralından dolayı iki alanda da netler yapmak zorundasınız. Fakat buradaki tavsiyeler 1 net yapmak isteyenler için değil derece yapmak isteyenler için hazırlanmıştır..

DGS NASIL ÇALIŞILIR

DGS TÜRKÇE

Türkçe kısmını biz  paragraf (sözcükte anlam, cümlede anlam vs dahi) ve sözel mantık olmak üzere iki bölüme ayırıyoruz.

Paragraf kısmında öncelikle kendinizi alıştırmanız gerekiyor. Hiçbir konuya çalışmadan önce her gün belirli sayıda paragraf( sözcükte anlam, cümlede anlam vs dahil) çözerek başlamalısınız. İlk başlarda bir çok yanlışınız çıkacaktır fakat aksatmadan her gün uyguladığınızda belirli bir süre sonra yanlışlarınız azalacaktır.

Her gün dersin başına oturur oturmaz yapmanız gereken ilk şey paragraf sorularını çözmek olmalıdır. Diğer türlü günün ileri saatlerine bırakırsanız zamanla zihniniz çok yorulduğu için çözmek istemeyecek ve her seferinde ertelemeye başlayacaksınız.

Belirli bir düzeye geldikten sonra Türkçe konularını dinlemeye, tek tek halletmeye başlayabilirsiniz. Bir konuyu bitirir bitirmez çok ara vermeden o konu hakkında soruları çözmeniz gerekmektedir. Konuyu bugün dinleyip soruları yarın veya sonraki gün çözmeye kalkarsanız konunun daha zor oturduğunu veya hiç oturmadığını görürsünüz.

Tüm konuları bitirip sorularını çözdükten sonra çıkmış sorulara başlamalı ve genel tekrar etmelisiniz. Çıkmış sorulardan kastımız sadece dgs değildir. Çıkmış sorular her sınavın belirleyici temel kaynaklarındandır. Çıkmış sorular dgs, ales, kpss başta olmak üzere bir çok sınavın çıkmış Türkçe sorularını çözmelisiniz.

Sözel mantık kısmına geldiğimizde ise sözel mantık konusu bazı adayların zorlandığı konulardandır. Sözel mantıkta önemli olan soruyu sadece doğru yapmak değildir. Hızlı bir şekilde doğru yapmaktır. Bir yandan da süre ile yarıştığınızı sakın unutmayın.

Sözel mantık konusu için önemli olan tabloyu kurmak ve grafik yorumlamaktır. Bu konuda çok sabırlı olmalısınız. Kimse konuyu dinler dinlemez çözdüğü tüm soruları full yapamaz. Sabırla çalışmalara devam etmelisiniz. Sözel mantık konularını bitirdikten sonra ilk aşamada bol sayıda soru çözmelisiniz. Daha sonra ise her gün belirli sayıda çözmeye devam etmelisiniz. Böylelikle sözel mantık konusu ile ilgili tüm soru çeşitlerini görmüş olursunuz ve daha hızlı bir şekilde yapmaya başlarsınız.

DGS SÖZEL NASIL ÇALIŞILIR

Tüm konular bittikten sonra netlerinizi arttırmak ve daha hızlanmak için yapmanız gereken bir diğer husus ders denemeleridir. Yazarlar, soru bankalarında belirli sayıda soruya yer vermek zorunda oldukları için çok gereksiz sorulara dahi yer verebilirler. Bu da sizin seviyenizi ölçmeniz de zorlanmanıza neden olur. Ders denemeleri ise her zaman soru bankalarından daha kalitelidir. Tüm konular bittikten sonra belirli zamana kadar her gün bir tane Türkçe ders denemesi çözmek size inanılmaz derece de katkı sağlayacaktır. Yine Türkçe ders denemelerini her gün masanın başına geçer geçmez çözmelisiniz aksi takdirde gün içinde hiçbir şey yapmasanız bile etrafınızda gelişen olaylar ile zihniniz yorulur ve ilerleyen zamanlarda deneme çözdüğünüzde ortaya çıkan doğru yanlışlar gerçek durumu yansıtmaz.

DGS NASIL ÇALIŞILIR

DGS MATEMATİK

Matematiğiniz çok kötü veya orta düzey olabilir. Önceliğiniz matematikte yüksek netler yapmanın bir süreç olduğunu, hemen gerçekleşmediğini kabullenmektir. Ön yargılarınızı bir kenara koyup çalışmaya başlamalısınız. Matematik tamamı ile doğru çalışma ve sabır işidir.  Genellikle sözel derslerde aldığınız verimi matematikte hemen alamazsınız. Burada sabırlı olarak çalışmaya devam edip her ay üstüne koyarak ilerlemelisiniz.

Doğru çalışma en önemli unsurdur. Örneğin matematiğiniz çok kötü ise normal konu anlatım dersleri veya videoları size yetmeyebilir, çok fazla zorlanabilirsiniz. Daha temel düzeyden başlamalısınız. Yine seviyenize uygun kaynaklarla başlamalısınız. Orta düzeyde bir soru bankasını alarak çözmeye çalışmak bu dersten daha da soğumanıza neden olur. Bu yüzden kaynak seçimi çok önemlidir.

DGS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Bir diğer husus ise hemen bırakmaktır. İlk zorlukta, ilk engelde anlamıyorum diye bırakırsanız hiçbir zaman kazanamazsınız. Ne kadar engel çıkarsa çıksın, ne kadar zorluk çıkarsa çıksın devam etmek zorundasınız. Örneğin matematiğin ilk konusu temel kavramlardır. Matematiği kötü olan biri için bu konu en zor konulardan biri olabilir. Yüzlerce soru çeşidi vardır. Ama konuyu öğrendikten sonra ise çok rahatlıkla yapacağınız bir konudur. Bu yüzden bir konuyu anlamadınız diye pes etmeyin.

Matematik konuları dinlerken veya internetten izlerken mutlaka defter tutmalısınız. Bu defter ileride tekrar yaparken çok işinize yarayacaktır. Hocanızın anlattığı her örneği tek tek defterinize not almalısınız. Matematik konularını bitirirken bunu 3-4 ay gibi bir zamana yaymamalısınız. En kısa sürede bitirmelisiniz. Uzun aylara yayarsanız temeliniz olmadığı için anlamanız daha zor olur ve ilk konuları daha çabuk unutursunuz.

Unutmayın. Matematik konularını ilk bitirdiğinizde hedefiniz matematikten yüksek net yapmak olmamalıdır. İlk hedefiniz sadece matematik temeli almak olmalıdır. Zamanla doğru çalışma ile daha iyi  seviyelere gelirsiniz. İlk başta temel alırsınız, diğer ay kendinizi biraz daha geliştirirsiniz, diğer ay biraz daha üstüne koyarsanız, sonraki ay netleriniz artmaya başlar. Bu yüzden bir konuya çalıştığınızda tüm soruları neden yapamıyorum gibi düşüncelere girmeyin. Her zaman çalışmaya emek vermeye devam edin.

Matematik konularınızı bitirirken mutlaka her hafta kendi defterinizden geldiğiniz yere kadar tekrar edin. Tekrar, matematik öğrenmenin ilk kuralıdır. Defterinize yazdığınız örnek sorular genelde o konu ile ilgili orta düzeyde çok çıkan soruları barındırmaktır. Bu yüzden her tekrar ettiğinizde konuya, sorulara daha aşina olursunuz ve konuyu daha iyi anlarsınız. Her tekrarınızda defterinize yazdığınız örnek soruları yeniden yeniden çözmelisiniz. Bu soruyu biliyorum veya bu soru çok kolay diye geçerseniz yavaş yavaş başladığınız noktaya dönersiniz. Belli bir süre her soruyu yeniden çözerek tekrarınızı yapmalısınız.

DGS NASIL ÇALIŞILIR

DGS SAYISAL NASIL ÇALIŞILIR

Matematiği öğrenmenin ikinci kuralı ise ara ara yapılan karışık test çözme işlemidir. Örneğin her dört konuyu bitirdiğinizde başa dönüp bir tekrar ettikten sonra geldiğiniz yere kadar karışık test çözmelisiniz. Karışık test çözmek, geldiğiniz yere kadar genel tekrar yapmanızı sağlarken yine fazla sayıda soru çeşidi görmenizi sağlar. Böyle her 3-4 konuda bir tekrar edip karışık test çözüp daha sonra kaldığınız yerden devam edersiniz konuları unutmadan ilerlersiniz. Yine çözeceğiniz karışık testler seviyenize uygun olmalıdır.

Tüm konuları bitirdikten sonra ise 1-2 soru bankasını kısa sürede örneğin 3-4 haftada bitirmeye çalışın. Kısa sürede bitirmeye çalışmak hem konuları hızlıca hatırlamanızı sağlar ve eksik olduğunuz kısımları daha belirgin hale getirir.

Tüm konular bittikten sonra 1-2 soru bankasını da çözdüğünüzde çok yanlış veya boş bıraktığınız konular var ise bunlara ayrı olarak özel çalışmalar yapmalısınız. Eksikleri tamamlama çalışmaları dediğimiz bu çalışma türü dönem içinde öğrenci çalışırken çok yanlış yaptığı veya boş bıraktığı konulara yönelik olmalıdır. Eksik çalışması yaparken diğer taraftan da normal soru çözümlerine devam etmelisiniz.

İlk başlarda ve buraya kadar geldiğiniz kısım da hızınız çok yavaş olabilir. Bir soruyu 10 dakika da çözüyor olabilirsiniz. Buna takılmayın. Bu aşamada önemli olan hızlı çözmek değil doğru çözmektir. Önceliğiniz doğru çözmek olmalıdır. Daha sonra ilerleyen zamanlarda hız çalışması yapmalısınız.

Tüm bunları yapıp belirli bir seviyeye geldiğiniz de bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Bu aşama ders (branş) denemelerinden oluşmaktadır. Ders denemelerinde her konudan soru olduğu için hem genel tekrar etmenizi sağlar hem de hızınıza katkı sağlar. Her gün bir adet matematik ders denemesi çözmelisiniz. Ders denemelerini çözerken yine yapamadığınız veya boş bıraktığınız soruları çok iyi incelemeli, analiz yapmalısınız. Her beş ders denemesinden sonra yeniden beş denemeyi analiz etmelisiniz. Bu ikinci analizinizde ise amaç kontrol etmektir. Eğer sürekli yanlış yaptığınız veya boş bıraktığınız soru var ise, o sorunun konusuna yeniden çalışmanız gerekmektedir.

DGS NASIL ÇALIŞILIR

DGS NASIL HAZIRLANMALI

Ders denemeleri çözerken diğer yandan matematik tekrarlarınıza devam etmeli, çok yanlış veya boş bıraktığınız konulara çalışmaya devam etmelisiniz. Hepsini bir bütün ve plan içinde yürütmelisiniz.

En son aşama ise Türkiye geneli denemelerdir. Türkiye geneli denemeler, sınava en yakın düzeyde olurlar. Böylelikle en doğru kaynak statüsündedirler. Soru bankalarından, yaprak testlerden veya ders denemelerinden daha özenle hazırlandıkları için daha çok sınav düzeyinde sorular barındırmaktadır. Bu yüzden her gün bir Türkiye geneli deneme çözerek ilerlemelisiniz.

Türkiye geneli denemelerde yine ders denemelerinde olduğu gibi analizini çok iyi yapmalı ve eksik noktalarınızı çok iyi tespit etmelisiniz. Türkiye geneli denemeleri çözerken süre tutmaya başlamalı ve sürenizi doğru kullanmayı öğrenmelisiniz.

Tüm bunların yanında belirli düzeye geldikten sonra zaman zaman matematik genel tekrar videoları izleyebilirsiniz. Böylelikle hem genel tekrar eder hem de bazı soruların daha kolay veya size daha mantıklı gelebilecek çözümlerini görmüş olursunuz. Gerek genel tekrar videolarında gerek Türkiye geneli denemelerde yayın ayırt etmeden çözmeli, yayın ayırt etmeden dinlemelisiniz.

Zorlandığınız zamanlar, bunaldığınız zamanlar neden başladığınızı düşünün. Hayallerinizi düşünün. Tekrar ayağa kalkın. Tekrar mücadelenize devam edin. Zor ders veya konunun olmadığını sadece yeterince emek verilmediğini unutmayın. Kendinize güvenin ve başarana kadar asla durmayın.  Ne olursa olsun hiçbir şeyin sizden, sağlığınızdan daha önemli olmadığını unutmayın.

DGS NASIL ÇALIŞILIR diye araştırmanızı tamamlar tamamlamaz biran önce çalışmalara başlayın.

DGS NASIL ÇALIŞILIR yazımızda Türkçe ve matematik derslerinin önemli noktalarına değindik. Aklınıza takılan veya sormak istediğiniz soruları iletişim bölümünden veya facebook DGS KOÇLUĞU grubumuz üzerinden bizlere sorabilirsiniz.

DGS NASIL ÇALIŞILIR yazımızdan sonra DGS KAÇ NETE KAÇ PUAN GELİR yazımızı da okuyabilirsiniz.

 

Ülkemizin geleceği olan tüm adaylara başarılar dileriz..